Registracija vozila (Ne)funkcionalne tablice

Comments Off by in Registracija Vozila
25/11/2011

Iako su tablice deo dogovora Beograda i Prištine, na severu Kosova one se ne mogu videti. Od početka novembra na teritoriji Kosova izdato je svega 800 takvih oznaka, a koriste ih uglavnom Srbi južno od Ibra.

Na severu Kosova na vozilima ne mogu da se vide registarske tablice koje su deo dogovora Beograda i Prištine. Od početka novembra, u Pokrajini je izdato svega 800 takvih oznaka, a koriste ih uglavnom Srbi južno od Ibra.

Osobama sa prebivalištem na severu Kosova, od prvog novembra izdato je svega 160 “KS” tablica pri registraciji vozila. Te tablice, ipak, ne mogu se videti na ulici, pošto ih vlasnici stavljaju samo kada moraju.

Neki od njih kažu da tablice stavljaju kada krenu južno od Ibra, a menjaju ih u Bošnjačkoj mahali ili Dudinom kršu.

Oni koji su već registrovali vozilo u MUP-u Srbije, za “KS” table moraju da plate novu registraciju vozila, osiguranje vozila, tehnički pregled i putarinu, što ukupno iznosi oko 70 evra.

Vozačima je potrebna i Unmikova ili kosovska lična karta, što je za građane severa Kosova samo jedan od problema. Mnogi kažu da ne mogu da plaćaju duplo, da se vodi “visoka politika”, pri čemu građani plaćaju ceh.

Kosovska policija obezbedila je 10.000 “KS” tablica, iako je Srba na Kosovu više od 130.000.

Ipak, nove tablice koriste se tek sa druge strane Ibra, jer tu kosovska policija oduzima nove tablice vozila registrovanih na gradove na Kosovu i Metohiji izdate u centralnoj Srbiji. One stare neće dirati do kraja godine.

“Ukoliko ne bude produžetka perioda, vozila sa starim tablicama biće isključivana iz saobraćaja”, rekao je Saša Rašić iz kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Do novembra, građani severa Kosova i Metohije odlazili su u Rašku gde su registrovali vozila sa oznakom KM, a drugo rešenje bilo je da voze bez tablica.

Osim pripadnika srpske zajednice “KS” tablice mogu da dobiju i pripadnici drugih nacionalnih zajednica, ali u posebnim okolnostima.

preuzeto sa rts